Så packar du inför en härlig fjällvandring

Packningen är a och o för att fjällvandringen ska bli bra. Säsong och längden på din vandringstur är avgörande för vad du ska packa med dig. Tänk på att ha utrustning för att klara en nödsituation.

Vad du packar med dig för utrustning när det är dags för fjällvandring kan vara skillnaden mellan att få en härlig vandringstur och en jobbig sådan. För att få en bra fjällvandring är planering av utrustningen du ska ta med dig viktig. Det är även värt att tänka på att fjällvandringen blir enklare och lättare om du packar rätt. Att i god tid innan fjällvandringen ska äga rum är det viktigt att tänka igenom vilket behov du har för att inte stå utan någon nödvändig pryl ute på fjället. Att exempelvis inte ha med dig en termosmugg kan vara förödande. En termosmugg är bra att ha både för varm och kall dryck. Med en bra termosmugg kan du njuta av varm dryck under många timmar.

Skapa struktur på packningen

Säsong, hur länge du ska fjällvandra och i vilken terräng spelar roll för vilken utrusning du ska packa med dig. Ett tips är att strukturera packningen i listor. När du sedan skrivit ner en sak som du bör ha med dig på listan är det bra att antingen plocka fram den saken eller se till att köpa den omgående. Utrusning som du inte redan har ska du se till att beställa i god tid innan du ska ut och vandra. När du har alla saker du anser att du behöver ha med dig kommer du få en bra överblick och se om volymen och vikten är realistisk att bära på.

Packa kläder i vattentäta påsar

När det kommer till kläder är det bra att ta med dig kläder för blött väder, ett torrt ombyte och sedan kläderna som du vandrar i. Packa ombytet i vattentäta påsar för att ha torra kläder när du behöver. Utöver kläderna behöver du någonstans att sova och utrustning för att kunna laga din mat. Tält, liggunderlag och ett friluftskök bör vara en del av din packning.

Var förberedd på nödsituationer

Det snabba väderomslagen på fjället, den tuffa terrängen och avstånden innebär en viss risk. För att klara av en nödsituation är det bra att utrusta dig med första förband och visselpipa. Att ha varm dryck förberedd i en termos eller termosmugg och något snack är bra för att kunna klara av en nödsituation. Planeringen är avgörande för att du ska ha en säker tur.

Packa tunga saker närmast ryggen

Det gäller att packa själva ryggsäcken på ett smart sätt. Du vill enkelt kunna hitta saker i din ryggsäck. Testa olika packningslösningar hemma innan du beger dig av. Tunga saker ska du helst packa närmast ryggen och centrerat för att det ska ge en bra stabilitet och balans när du sedan går. Tält, mat och friluftskök bör vara enkla att komma åt.

Bra saker att ha på en fjällvandring:

  • Termos och termosmugg
  • Tändare
  • Friluftskök
  • Mat
  • Extra kläder
  • Tändare
  • Första förband
  • Karta och kompass