Så hanterar du urinvägsinfektionen under skidresan

En urinvägsinfektion är det sista du vill råka ut för under skidresan. Symptom som att konstant vara kissnödig eller känna sveda vid toalettbesöken sätter allt annat än guldkant på semestern. Här kan du läsa kring om du behöver söka vård eller ej och hur du kan lindra dina besvär.

Att drabbas av urinvägsinfektion är aldrig roligt, framför allt inte när du står med full skidmundering i skidbacken. Men det finns saker som du kan tänka på för att bli av med urinvägsinfektion och lindra besvären så att semestern kan fortsätta.

Symptom på urinvägsinfektion

De klassiska symptomen på urinvägsinfektion är sveda vid toalettbesök, att ofta känna sig kissnödig, svårt att tömma blåsan och att vara lite småfrusen. Är du feberfri brukar symptomen minska efter tre dagar och övergå av sig själv inom sju dagar. Har du feber så kan du ha en allvarligare infektion som njurbäckeninflammation och behöva söka vård.

Lindra dina besvär

För att lindra dina besvär och försöka påskynda återhämtningen så ska du dricka mycket vatten. Det gör att mängden urin ökar och att du spolar ut bakterierna. Ha även tillgång till toalett så att du ofta kan spola ut bakterierna. Tänk även på att värme och inflammationsdämpande medel kan lindra besvären.

“Huskurerna vid urinvägsinfektion är som bekant många, och självklart ska du dricka tranbärsjuice om det känns bra för dig” säger läkare Hans Lindbom, läkare hos Min Doktor. Det finns dock inget som styrker att tranbärsjuice skulle påskynda läkningen.

Låt allmäntillståndet styra

Trots allmän uppfattning är kallt vatten och kyla inte en orsak till urinvägsinfektion. Så länge du känner dig i form för skidåkning och vinteraktiviteter så kan du fortsätta din skidsemester i godan ro. Kom bara ihåg att dricka mycket och göra regelbundna toalettbesök i värmestugan.