Börja paddla kajak

Visst vore det härligt att sakta glida fram över vattenytan och njuta av naturen. Det kan du enkelt göra om du väljer att börja paddla kajak. I den här texten ska vi ta upp vad du bör tänka på om du är nybörjare på paddling.

Innan du sätter dig i en kajak och ger dig ut på böljan den blå är det viktigt att du är förberedd och har rätt utrustning. Det kan till exempel vara bra att undersöka om det finns någon kajakförening i ditt närområde där du kan gå en nybörjarkurs. I annat fall är det viktigt att läsa på innan du sätter igång. I den här texten följer några viktiga tips.

Rätt utrustning

Ska du paddla kajak är det viktigt att du först är rätt utrustad. Som du säkert vet ökar tyvärr drunkningsolyckorna i vårt land. Du bör därför alltid vara utrustad med en bra flytväst innan du sätter dig i kajaken. Vidare bör du ha bra kläder på dig. Här är det viktigt att du klär dig efter den temperatur som vattnet håller och inte den temperatur som luften har. Du bör också ha med dig en mobiltelefon och ett utbyte kläder i en vattentät packning. Då kan du både ringa på hjälp om du skulle hamna i sjönöd och klä på dig torrt om du skulle ramla i vattnet. Kom också ihåg att du måste vara simkunnig om du ska paddla kajak.

Viktig utrustning för kajakturen

• Flytväst
• Tillräckligt varma kläder
• Ombyte i vattentät packning
• Mobiltelefon i vattentät packning
• Eventuellt en extra vindjacka

Första turen

När det är dags att ge dig ut på din första tur i kajaken är det bra om du håller dig på grunt vatten och väljer en dag då vädret är bra och vindstilla. Prova först hur det känns att sitta i kajaken och hur mycket du vågar luta dig. Allt handlar om att du ska känna dig bekväm i din farkost. När du känner dig trygg kan du ge dig ut på längre och längre turen. Vem vet, kanske slutar det med att du som den här kvinnan paddlar Gotland runt?

Viktigt att tänka på väderförhållandena

Att paddla kajak har på senare år fått ett rejält uppsving och många ger sig ut för paddling i vattendrag och på sjöar. Tyvärr glömmer många att tänka på att sinnebilden av kajakpaddling inte alltid stämmer, det vill säga att glida fram över ett lugnt vatten i sakta mak. Det är viktigt att veta att vädret kan slå om fort och du då är ganska utsatt om du sitter i en liten kajak. Paddla därför efter egen förmåga och ge dig inte ut på längre äventyr än vad du tror dig klara av. Att som nybörjare hamna på en vågig sjö i blåsten kan faktiskt vara en riktigt läskig upplevelse. Med det sagt, tänker du bara noga på säkerheten så kommer din kajakupplevelse att bli alldeles ljuvlig. Eftersom en kajak är så liten är den dessutom smidig att ta med till olika vattendrag så att du kan njuta av olika naturupplevelser.