Det svenska båtlivet växer

Sverige har många sjöar, vattendrag, kanaler, skärgårdar och är även omringat av hav. Detta skapar fantastiska förutsättningar för ett rikt båtliv. Faktum är att Sverige är ett utav de mest fritidsbåtstäta länderna i världen och intresset för båtliv bara ökar nu när vi fortsätter att få fina somrar.

472976-decorated-boat

Enligt den årliga publikationen Båtliv i Sverige turistar allt fler med båt. I NSD skriver man att båtturismen i Norrbotten hade en kraftig nedgång under 2013 då antalet gäster i båthamnarna låg på 6 578, jämfört med 7 519 stycken året innan. Förra året innebar dock en rekordsommar och man hade de högsta siffrorna på länge. I Norrbottens hamnar registrerades hela 7 967 gästnätter.

Sverige har hela 880 000 fritidsbåtar

Detta visar alltså att intresset för båtliv i Sverige verkligen finns och det är faktiskt så att Sverige är ett av de mest fritidsbåtstäta länderna i världen. Hela 880 000 fritidsbåtar finns registrerade i landet och dessutom har vi många företag som erbjuder kurser för att få kustskepparintyg, seglarintyg och båtkörkort. Båttätheten ligger på cirka åtta vuxna personer per fritidsbåt. Här följer fler fakta om Sveriges båtliv:

  • En tredjedel av alla vuxna i Sverige färdas med en fritidsbåt minst en gång per säsong.
  • Sverige har en kustremsa på 8 000 kilometer där det är fritt fram för alla att ta sig fram med båt.
  • Endast Finland, Norge och Nya Zeeland uppvisar en liknande båttäthet som Sverige.
  • Sverige har några av världens största skärgårdar och 8,5 procent av landets yta täcks av vattendrag och sjöar.

Sverige har väldigt bra förutsättningar för ett rikt båtliv och vi har en levande skärgård som genom strandskyddet och allemansrätten är tillgänglig för alla. I Bohusläningen skriver man att det svenska båtlivet bidrar väldigt mycket till den svenska ekonomin. Årligen genererar båtlivet upp emot 3 miljarder kronor till stadskassan och båtfararna spenderar 1,2 miljarder kronor på restaurangbesök, dryck och mat. Dessutom betalar båtmänniskorna omkring 585 miljoner kronor i drivmedelsskatt om året. Det står alltså klart att det svenska båtlivet behövs, och därför är det extra roligt att så många svenskar är intresserade av ett båtliv.

Uppgång i försäljningen av båtar och tillbehör 680827-sweden

Det ökade intresset för båtlivet har lett till en uppgång för försäljningen av begagnade båtar och att marknaden för tillbehör är fortsatt stark. De fina somrarna de senaste åren och det ökade båtlivet har väckt ett intresse hos många som innan inte varit speciellt intresserade av att ge sig ut till havs. Att det går så bra för försäljningen av båttillbehör har lett till att fler båtbutiker öppnat den senaste tiden och bland annat har en öppnat i Norrtälje, som man kan läsa om här. Man ser ett så pass stort potential i marknaden för båtprylar att man väljer att öppna nya butiker trots att det redan finns ett väldigt stort utbud.