Håll vinterformen igång under sommarmånaderna

Skidor, hockey, snowboard eller konståkning – det finns massor av roliga vintersporter att ge järnet i. Tillhör du den grupp som älskar vinteraktiviteter kan den annalkande sommaren betraktas som något av en hinder. Hur härligt det än är med varma dagar och ljusa kvällar halkar vinterformen lätt efter.

Det finns dock många sätt att hålla igång träningen på under sommaren som bibehåller och utvecklar formen. Medan allmänna saker som löpning, simning och styrketräning utgör utomordentliga aktiviteter för konditionen och musklerna finns det även andra träningssätt som mer specifikt liknar det du gör på vintern. Med ett fitbit armband kan du hålla koll på det du gör och jämföra din dagliga aktivitet på flera sätt. Några funktioner som är särskilt bra för dig som vill hålla dig i toppform är

  • Aktivitetsnivå – visar hur många minuter om dagen som du håller igång
  • Pulsmätning – låter dig hålla träningsnivån exakt där du vill ha den
  • Kostintag/kalorier – logga det du äter och låt din Fitbit räkna ut hur mycket energi du behöver
  • GPS – skaffa bra rutter som motsvarar de avstånd och den svårighetsgrad du behöver
  • Dagliga mål – höj på ribban genom att sätta mål som exempelvis antal steg, kilometer eller timmar du avverkar

Sommarträning inför vintersäsongen

Beroende på vilken vintersport du sysslar med kan du jobba på särskilda muskelgrupper eller rörelsemönster under sommaren som liknar det du vanligtvis tränar på. Om du exempelvis åker skidor eller skridskor är det närmaste du kan komma rullskridskor. Välj den klassiska modellen eller gör som nordamerikanska NHL-spelare som tränar med inlines, gärna av svensk modell, när de inte befinner sig på isen.

För dig som sysslar med snowboard är skateboard en bra träningsform, särskilt när det gäller balans och kroppshållning. Har du tillgång till vatten är wakeboard en ännu bättre aktivitet då den är tyngre och kräver mer styrka. Även vattenskidor är suverän träning för den som sysslar med vintersporter. Passa också gärna på att prova på nya träningsformer som In Trinity eller olika former av yoga som låter dig jobba på vighet, balans och din viktiga core-muskulatur. Just balans-och coreträning passar alla typer av sport och är dessutom viktig för den allmänna formen, oavsett om du sportar eller ej.

Träning för kroppen och knoppen

Dans är ytterligare ett fantastiskt sätt att behålla vinterformen på, särskilt om du sysslar med konståkning. Många studier har visat att musik och rytm också är bra för humöret och koncentrationsförmågan såväl som koordination, balans och kondition. Idag pågår det massor med olika dansvarianter runtom i Sverige, från afrikansk dans och squaredance till tango eller klassisk balett för vuxna.

En mycket viktigt aspekt av alla typer av träning är vad som händer i kroppen och hjärnan när du håller igång. Är du tävlingsinriktad är fokus en stor del av dina resultat, och därför är det inte alltid nödvändigt att syssla med sommaraktiviteter som exakt liknar det du håller på med på vintern. Ger du dig ut i löpspåret eller en simtur kan du till exempel sätta olika mål som längd och hastighet för att utvecklas rent fysiskt, men det är också ett fantastiskt sätt att samla tankarna på. Medan du springer eller simmar kan du visualisera dina mål inför vintern och fundera på hur du bäst kan få den där eftertraktade guldmedaljen.