Vare sig man helst ägnar sig åt ishockey, löpning eller skidåkning så har man någon gång upplevt problemet med ben som svullnar upp efter träning. Det finns dock ett enkelt sätt att återhämta sig snabbare, och det med ett hjälpmedel som alla som arbetat inom äldrevården har kommit i kontakt med.
Stödstrumpor har länge framför allt använts av äldre för att förhindra blodproppar i benen. De är också vanliga i butikerna på flygplatser. En lång flygresa innebär nämligen flera timmars stillasittande, och stillasittande ökar risken för blodproppar i benen. Det här innebär att den som sitter stilla mycket på sin arbetsplats kan göra klokt i att investera i stödstrumpor.
Fördelar med kompressionsstrumpor
Men även den som rör sig mycket kan alltså ha användning för stödstrumpor. Kompressionsstrumpor, vilket är den medicinska termen, har nämligen flera fördelar
- De förebygger blodproppar.
- De förbättrar blodcirkulationen i benen.
- De ökar syresättningen av vävnad i benen.
Alla dessa tre funktioner hör ihop: det är genom att stimulera blodcirkulationen som strumpan både minskar risken för proppar i benen, och ökar syresättningen av vävnaden i musklerna. Det är det senare som gör att många idrottare använder kompressionsstrumpor. För kortare träningspass är det inte heller ovanligt att idrottaren använder vanliga strumpor under träningen, för att sedan byta till kompressionsstrumpor efteråt. Under återhämtningen kan det också vara bra att syresätta musklerna extra, det minskar bl.a. risken för träningsvärk.
Det ökade intresset för kompressionsstrumpor har gjort att många företag som säljer dem har märkt en ökad efterfrågan. Ett exempel är www.mabs.se, som ofta citeras i tidningsartiklar om strumpor, och som även sponsrar idrottsföreningar inom framför allt löpning med strumpor.
Strumpor genom hela livet
Kompressionsstrumpor kan alltså användas från tonåren, när man tränar. De används även av gravida för att motverka åderbråck, och av äldre för att förhindra att proppar uppstår i benen och sprider sig till lungorna eller hjärtat. Såväl gammal som ung har nytta av stödstrumpor, med andra ord.
Svenska stödstrumpor används runt om i världen: Medisox i Söderköping exporterar exempelvis sina strumpor till bl.a. Norge och Japan, förutom att sälja dem till svenska apotek och landsting. Fröetaget har funnits sedan 1991, och har fördubblat sin omsättning flera gånger.