Att fixa ett eget gym – vad behöver man?

Att ha ett eget gym hemma är en otrolig lyx som gör träningen bekvämare och mer lättillgänglig. Här är några uppslag för hur träningen i ett hemmagym kan se ut. Och vad man kan tänkas behöva för utrustning.

Vi älskar vintersporter, men det är självklart viktigt att röra på sig året om. Ett hemmagym kan vara en perfekt lösning för den som inte hinner/orkar ta sig iväg och träna på lokal, eller som känner sig obekväm med att träna inför andra.

Bra träningsmaskiner – ett säkert alternativ

Det enklaste och säkraste sättet är träna är med maskiner. Då är risken att skada sig eller göra fel som minst. Och det finns en stor marknad för högkvalitativa träningsmaskiner: casall är ett exempel på ett märke som håller en hög standard. Det är viktigt man väljer maskiner som ger en omväxlande träning för hela kroppen. Här är några tips på maskinövningar som är bra att börja med.

Om du känner att du har tillräcklig koll på din kropps förmågor och begränsningar för att träna med fria vikter finns det en hel massa övningar du kan göra hemma. Med ett par hantlar kan du till exempel göra axelpress och stående rodd. Och med en skivstång kan du också göra övningar som bänkpress, marklyft och knäböj. Men kom ihåg ta det lugnt till en början och att välja vikter som inte är för tunga. Det kan dessutom vara bra att ha en kompis med, som kan assistera om något går fel.

Om du har en begränsad budget, eller ett begränsat utrymme för ditt hemmagym finns det billiga och platskonservativa lösningar att ta till. En yogamatta är ett otroligt mångsidigt träningsredskap där du använder dig av din egen kroppstyngd. Ett exempel på en effektiv övning är plankan, en statisk ställning som tränar både ben, rygg och mage. En pilatesboll är ett annat alternativ för just träning av mage och rygg (ett par av kroppens största muskelgrupper) – här är exempel på några bra övningar du kan testa.

Rätt rum för ditt gym

Det är också viktigt att fundera över hemmets förutsättningar för ett gym. Var är det tilltänkta rummet beläget i bostaden? Vilket ytmaterial används där? Hur är ventilationen? Det är bäst att ha gymmet på bottenvåningen, med ett underlag som tål stor viktpåfrestning (till exempel betonggolvet i garaget). Du vill inte släppa en skivstång på ett parkett-, eller laminatgolv. Bra syretillförsel och sval temperatur är också optimalt för hemmagymmet – något som kan bli ett problem om gymmet är placeras i källaren. En alternativ lösning – om man verkligen vill lägga ned krut på gymmet – är att ha det i en helt fristående friggebod på tomten. Då är det lätt att fixa ventilation och underlag, och du behöver inte heller oroa dig över att störa någon med din träning.

Men ett hemmagym behöver inte bara vara funktionellt, utan kan också bli ett fint inslag i hemmets inredning. Om du vill ha inspiration på hur man kan integrera gymmet i hemmet på ett snyggt sätt kan du ta en titt på de här fantastiska hemmagymslösningarna.