Laga gott med stormkök

Det vanligaste problemet en fjällvandrare står inför är handlar ofta om matintaget. Hur ska man undvika för tung packning och samtidigt kunna äta näringsrikt – och gärna gott? Med ett stormkök kommer du långt. De är både lätta att ta med och du kan skämma bort dig ordentligt med varm mat. Här kommer vi med tips på god mat att laga i ditt stormkök!

Att laga mat på fjällen bidrar till riktigt fina minnen och lyfter din upplevelse enormt. Du blir hungrig av vandringen och den friska luften, så lägg gärna extra tid på att planera detta och underskatta inte den hunger du kommer känna ute i vildmarken. På Criseq stormkök kan du hitta både gasbehållare och vanliga stormkök med sprit som bränsle. Rent tyngdmässigt skiljer sig gasen och t-röden inte mycket åt. Visste du att det finns en tävling om bästa stormkocken? Med våra tips kan du få inspiration till att själv bli riktigt bra på stormköksmat.

Anpassa maten till stormköket

Det är bra att komma ihåg att du bara kan använda en kastrull när du lagar mat. Därför är det bra att planera för mat som inte kräver mer än så. Soppor är i regel det bästa alternativet, men du kan också steka i spritkök. Packa allt i lufttäta påsar eller lådor, det kan bli mycket fuktigt på nätterna när du tältar och då kan din mat förstöras.

Vad ska man laga i spritköket?

Det är svårt när det kommer till vad man egentligen kan laga. Generellt är det bra att tänka på att helt enketl undvika kyl- och friskdiskarna på mataffären, utan handla enbart skafferivaror. I fjällen finns det gott om vatten i bäckarna, och det är rent och går bra att dricka. Kom dock ihåg att planera din vandring så att du säkrar din vattentillgång. Annars får du se till att fylla en flaska vatten när du passerar en bäck (eller jokk, som det heter).

Tyvärr erbjuder fjällen inte mycket i matväg, förutom hjortron och svamp. Hjortronen är förstås fina att plocka, och svampen – mycket björksopp, går fint att steka och garnera din soppa med om du vill lyxa till det. En del är emot frystorkad mat eftersom de anser att den sväller i magen, men om du tillagar den rätt kan det vara en oerhörd lyx som dessutom är löjligt lätt att bära. Jämför med till exempel konserver som var för sig väger mycket.

Frukost, lunch och middag

Du behöver många måltider i fjällen. Förutom frukost, lunch och middag kommer du behöva mellanmål, gärna ett par. Till frukost blir gröt en bra bas, här kan du ha med torkade dadlar för att tillföra lite sötma. En del brukar också berika gröten med jordnötssmör för att få i lite sälta i gröten (men att packa med en liten förpackning salt till fjällen är annars också att rekommendera starkt). Knäckemacka kan vara gott, men tar plats och innehåller inte mycket energi. Frysttorkat kaffe, bär och annat som är smart paketerat är bara en bonus – varför inte plocka med sig lite extra? Man tackar aldrig nej till mat och dryck på fjällen.

Lyxtips att laga i stormköket

Varför inte ta med en påse finriven parmesan att garnera pulversoppan med? Du kan också ha med någon särskilt krydda du gillar (t.ex kanel till gröten väger ingenting). Ta även med torkat eller rökt kött som håller längre: det är ljuvligt gott. Kanske kan du till och med köpa närproducerade delikatesser att ta med? Många fjällstationer säljer närprocuderat. Läs fler tips här!